2016. november 3., csütörtök

A. T. Jolt - Álmodni


A hűvös aszfalton fekszik a hátán, az arcára friss hó hullik, mely bőrével érintkezve azonnal megolvad. Csak a sötétszürke égboltot látja és a leheletét, melyet hófehérré színez a hideg levegő. Vicces. Egyáltalán nem fázik, pedig nem viseli a kabátját. Egy pillanat. Hol a kabátja?

Mellkasába valami szorongató érzés költözik, és hiába próbál megmozdulni, egyik végtagját sem érzi. Mielőtt kinyitotta volna a szemét, még a kocsiban ült… Elaludt volna? Lehetséges, így is majd’ elnyomta az álom, hiába öntötte magába a kávét indulás előtt.

A szürkeség gomolyog fölötte, a hópihék egyre homályosabbak. Szorosan behunyja a szemét és pislog néhányat, hogy látását kiélesítse. Mikor ismételten felemeli bizarrul nehéz pilláit, a szürkeséget élénk színek villanása váltja fel. Piros és kék. Piros és kék. A távolból hangokat is hall. Beszéd és kiáltozás. Beszéd és kiáltozás. A szavakat képtelen kivenni, ráadásul a szemhéja is csukódik. Enged a kimerültségnek.

Nem akarja kinyitni a szemét, de amikor valami csattan az arcán, fájdalmasan rándul össze. Egy alakot pillant meg, de túl homályos ahhoz, hogy kivegye, nőhöz vagy férfihoz tartozik-e. Egyáltalán miért hajol ilyen közel? Már durván behatolt a személyes terébe. Ez az illető ráadásul arcon ütötte. Mégis hogy volt hozzá mersze? Ingerülten oda akar bökni valami megjegyzést, de a nyelve nem engedelmeskedik. Talán nem is volna bölcs korholni az illetőt, hiszen hála neki, egy pillanatra megint érezte a lábujjait.

Milyen furcsa egy álom!

Amikor újból kinyitja a szemét, azonnal be is csukja. A szürkeséget és a piros-kék villanást éles sárgafény váltja fel; kibuggyant könnyei lassan végigcsorognak az arcán. Óvatosan megnyalja kiszáradt ajkait, majd egy mély sóhajt hallatva ismét megpróbálkozik. Néhány pislogás után most először végre kitisztul a kép.

Egy steril ágyon fekszik, hófehér paplanba csavarva, tőle balra gépek és infúzió, tőle jobbra egy porcelánarcú nővér. A háttérben egyenletes ritmusú pittyegést hall, és ekkor valami bevillan: kevés alvás, csúszós utak.
Megosztás: 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése